Wykonanie
Okazało się, że większość z was jest łasuchami i chciałoby tutaj znaleźć przepisy na dietetyczne desery.
Ciasto filo w 100 g zawiera ok. 280 kcal,
ciasto francuskie ok. 400 kcal. Jeśli znajdziecie filo, warto go użyć. Do tego
jabłka,
maliny,
cynamon, niech żyje prostota :)Inne pomysły na
ciasto filo:
Tarta z
ciasta filo,
wiśni i
amarantusaZapiekanka z
ciasta filo i
szpinaku

Składniki (6-8 porcji):- 2 płaty
ciasta filo- 2 średnie
jabłka- 1/2 szklanki
malin mrożonych*- 1 łyżka
cynamonu-
cukier puder do posypania (opcjonalnie)- olej/rozpuszczone
masło do posmarowania
Jabłka pokrój w kostkę, wrzuć do garneczka razem z
cynamonem i
malinami. Podgotuj przez ok. 15 minut, co trochę mieszając. Płaty ciasta pokrój na 16 kwadratów (na 4 i każdy z nich znowu na 4). Foremkę na muffiny natłuść. Wybierz 4 kawałki ciasta ułóż na sobie, co drugi obrócony. Ułóż je w foremce, wypełnij 2,3 łyżkami
owoców. Piecz w 180 stopniach, ok 20-25 minut, aż ciasto się przypiecze. Pyszne na ciepło, można posypać
cukrem pudrem przed podaniem.*W sezonie oczywiście świeżych ;)

