Wykonanie
Na pożegnanie
truskawek przygotowałam chlebek z
truskawkami, u mnie podwójnie
truskawkowy. Połączenie świeżych i upieczonych
truskawek jest idealne, zdecydowanie zaspokaja głód na
truskawki :). Przepis jest jak zawsze bardzo prosty, więc warto spróbować. U mnie pojawia się
mąka razowa,
otręby, ale jeśli nie chcecie ich używać to po prostu z nich zrezygnujcie. To jest tylko moja propozycja, a nie ścisły przepis bez możliwości zmian. Jak w większości moich przepisów użyłam
oleju rzepakowego, więc znowu
truskawkowy wypiek zaprezentuje mnie w konkursie Blogerzy kochają
olej rzepakowy .

Składniki (na 1 keksówkę):- 1,5 szklanki
mąki (1 szklanka szklanki
mąki razowej - u mnie żytnia, 0,5 szklanki
mąki krupczatki )- 2 łyżki
otrąb (np. żytnich)- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 1 szklanka
jogurtu greckiego- 3/4 szklanki
cukru- 3
jajka- 0,5 szklanki
oleju rzepakowego- 2,5 szklanki pokrojonych
truskawek (w tym jedna do ozdoby)Wymieszaj
mąkę,
otręby,
proszek do pieczeni,
sól. W osobnej misce ubij
jajka z
cukrem. Dodaj
jogurt, ponownie wymieszaj. Suche składniki połącz z mokrymi. Dodaj olej/masło, dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szklankę
truskawek, ostatni raz wymieszaj, ale tym razem ręcznie - dokładnie, ale delikatnie. Wyłóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na cieście ułóż 0,5 szklanki
truskawek. Chlebek piecz ok. 1 h. Po ostygnięciu ozdób ciasto resztą
truskawek. Smacznego :)
