Wykonanie
W tym przepisie nie ma nic odchudzonego, ani nowego, ale uwielbiam
ciasta drożdżowe ze
śliwkami w klasycznej postaci. Nie mam jeszcze odwagi mocno eksperymentować z tym przepisem, ciężko będzie stworzyć coś lepszego ;). Przepis (lekko zmieniony przeze mnie) pochodzi ze starej książki mojej mamy, z której kartki już wypadają, ale przepisy są świetne: "Domowe ciasta i
ciasteczka"
Ilona Dąbrowa,Kinga Ośmycka.

Składniki:- 4,5 szklanki
mąki pszennej (u mnie mieszanka różnych mąk)+do podsypywania- 3/4 szklanki
cukru pudru+ 1 łyżka
cukru do
drożdży- 100 g rozpuszczonego
masła- 4
jajka- 1/2 szklanki letniej mleka/wody- 50 g świeżych
drożdży- 1-2 łyżki
cynamonu- 1 kg dojrzałych
śliwek pokrojonych w połówkiKruszonka:- 50 g schłodzonego
masła- 2 łyżki
cukru- 0,5 szklanki
mąki pszennej (u mnie krupczatka)Rozkrusz
drożdże i zalej połową letniego mleka/wody, dodaj łyżkę
cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, aż
drożdże zaczną pracować (zrobią się bąbelki).
Jajka utrzyj z
cukrem. Do miski wsyp
mąkę,
cynamon i rozczyn
drożdżowy, i resztę
mleka, wymieszaj drewnianą łyżką, a
potem wyrabiaj ciasto ręką, aż zacznie odchodzić od ręki (podsypując
mąką). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż co najmniej podwoi swoją objętość) w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj
masło partiami i zagniataj ponownie ciasto (tyle ile ciasto da radę wchłonąć). Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej tłuszczem przełóż ciasto i równomiernie rozłóż. Rozłóż ciasno połówki
śliwek i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przygotuj kruszonkę: rozetrzyj w palcach wszystkie składniki, aż powstaną grudki
masła. Schłodź kruszonkę w lodówce. Gdy ciasto wyrośnie, posyp
śliwki równomiernie
cynamonem, a następnie kruszonką. Piecz ok. 40 min w 190 stopniach. Jeśli kruszonka zacznie się mocno przypiekać, przykryj papierem do pieczenia.
