ßßß
Składniki:- 4,5 szklanki mąki pszennej (u mnie mieszanka różnych mąk)+do podsypywania- 3/4 szklanki cukru pudru+ 1 łyżka cukru do drożdży- 100 g rozpuszczonego masła- 4 jajka- 1/2 szklanki letniej mleka/wody- 50 g świeżych drożdży- 1-2 łyżki cynamonu- 1 kg dojrzałych śliwek pokrojonych w połówkiKruszonka:- 50 g schłodzonego masła- 2 łyżki cukru- 0,5 szklanki mąki pszennej (u mnie krupczatka)Rozkrusz drożdże i zalej połową letniego mleka/wody, dodaj łyżkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować (zrobią się bąbelki). Jajka utrzyj z cukrem. Do miski wsyp mąkę, cynamon i rozczyn drożdżowy, i resztę mleka, wymieszaj drewnianą łyżką, a potem wyrabiaj ciasto ręką, aż zacznie odchodzić od ręki (podsypując mąką). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż co najmniej podwoi swoją objętość) w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj masło partiami i zagniataj ponownie ciasto (tyle ile ciasto da radę wchłonąć). Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej tłuszczem przełóż ciasto i równomiernie rozłóż. Rozłóż ciasno połówki śliwek i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przygotuj kruszonkę: rozetrzyj w palcach wszystkie składniki, aż powstaną grudki masła. Schłodź kruszonkę w lodówce. Gdy ciasto wyrośnie, posyp śliwki równomiernie cynamonem, a następnie kruszonką. Piecz ok. 40 min w 190 stopniach. Jeśli kruszonka zacznie się mocno przypiekać, przykryj papierem do pieczenia.