Wykonanie
Śniadania zdecydowanie lubię na słodko, ale to nie znaczy, że kalorycznie. Zapraszam na pyszną
ricottę z
migdałami, prażonym
sezamem,
cynamonem i
miodem…. mmm miodzio…Przygotowanie tej pychotki nie zajmie więcej niż pięć minut, a błogi stan po spałaszowaniu tego lekkiego jak chmurka śniadania, będzie trwał cały ranek)
Dla dwóch osób potrzebujemy:.- 250 g
serka ricotta lub innego słodkiego
serka- ½ łyżeczki
cynamonu- 8 migdałow pokrojonych w grubsze
płatki- 1 łyżkę prażonych ziaren
sezamu- 1 łyżkę
miodu- 2 łyżki jasnego
jogurtu( u mnie
waniliowy)- 8 sucharków
Serek ricotta ukręcamy łyżką na krem, stopniowo dodajemy
jogurt i sprawdzamy, czy
serek jest już wystarczająco kremowy.
Serek można również podgrzać w garnuszku, wtedy szybciej otrzymamy kremową konsystencję.Do kremowego
serka dodajemy połowę
cynamonu i ziaren
sezamu, mieszamy.Wykładamy porcję na talerzyk, przybieramy
płatkami migdałów, pozostałym
cynamonem i
sezamem. Całość obficie polewamy
miodem.
Serkiem można zajadać się wprost z talerzyka, ale ja wolę nałożyć sobie znaczną porcję na sucharek.
smacznego))