ßßß Cookit - przepis na Ricotta na słodko

Ricotta na słodko

nazwa

Wykonanie

Śniadania zdecydowanie lubię na słodko, ale to nie znaczy, że kalorycznie. Zapraszam na pyszną ricottę z migdałami, prażonym sezamem, cynamonem i miodem…. mmm miodzio…
Przygotowanie tej pychotki nie zajmie więcej niż pięć minut, a błogi stan po spałaszowaniu tego lekkiego jak chmurka śniadania, będzie trwał cały ranek)
Dla dwóch osób potrzebujemy:.
- 250 g serka ricotta lub innego słodkiego serka
- ½ łyżeczki cynamonu
- 8 migdałow pokrojonych w grubsze płatki
- 1 łyżkę prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżkę miodu
- 2 łyżki jasnego jogurtu( u mnie waniliowy)
- 8 sucharków
Serek ricotta ukręcamy łyżką na krem, stopniowo dodajemy jogurt i sprawdzamy, czy serek jest już wystarczająco kremowy. Serek można również podgrzać w garnuszku, wtedy szybciej otrzymamy kremową konsystencję.
Do kremowego serka dodajemy połowę cynamonu i ziaren sezamu, mieszamy.
Wykładamy porcję na talerzyk, przybieramy płatkami migdałów, pozostałym cynamonem i sezamem. Całość obficie polewamy miodem.
Serkiem można zajadać się wprost z talerzyka, ale ja wolę nałożyć sobie znaczną porcję na sucharek.
smacznego))
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/04/ricotta-na-sodko.html