ßßß Cookit - przepis na Karmelizowany melon:

Karmelizowany melon:

nazwa

Wykonanie

Bardzo serdecznie zapraszam na potrójnie aksamitne śniadanie: aksamitny w konsystencji krem kataloński, o niepowtarzalnie charakterystycznym aksamitnym smaku cynamonu, przeplatanego cytryną i aksamitnie skarmelizowany melon.
Ten aksamitny charakter subtelnie przełamuje lekko chrupiący spód z ciasteczek i orzechów. Prawdziwa poezja na początek dnia.
zapraszam)
Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek
Składniki na 4 szutki:
Spód:
200 g ciasteczek B elvita
80 g stopionego masła
2 łyż ki grubo siekanych prażonych orzechów laskowych
Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy siekane orzechy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy spód 4 małych foremek bez dna o średnicy 8 i wysokości 5 cm. Dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut.
1 średni melon
70 g cukru brązowego
40 g masła
Melon kroimy na pół, wydrążamy pestki i okrągłą łyżeczką wycinamy w miąszu kuleczki . Na suchej teflonowej patelni podgrzewamy cukier, gdy trochę zbrązowieje dodajemy masło, mieszamy. Po miuncie dorzucamy kuleczki melona, starannie mieszamy, tak by owoce pokryły się cukrem. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając - uważając, by kuleczki nie zmiękły za bardzo i nie rozpadły się. Karmelizowane kuleczki wyjmyjemy i pozostawiamy na papierze do ostygnięcia.
Krem kataloński:
500 ml mleka
skórka z cytryny bio
4 żółtka
80 g cukru
25 g skrobii kukurydzianej
5 cm kory cynamonu
Cytrynę dobrze myjemy i obieramy cieńko skórkę( najlepiej nożykiem do jarzyn). Do mało przypalajacego się garnka wlewamy mleko, wrzucamy skórę z cytryny i korę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na najmniejszym gazie, aby cytryna i cynamon “zaromatyzowaly” mleko.
Mikserem w salaterce ucieramy żółtka ze skorobią i z cukrem, tak długo, aż powstanie krem.
Gotujące mleko zdejmujemy z ognia, przecedzamy. Następnie gorące mleko stopniowo wlewamy do masy żółtkowej, mieszamy. Ca ł o ść ponownie wlewamy do garnka, wstawiamy na ma ł y gaz i gotujemy a ż powstanie krem(3-5 min), mieszamy aby krem si ę nie przypali ł . Studzimy( ja wstawiłam garnek do zimnej wody) i od czasu do czasu mieszamy, aby nie utworzył się kożuch.
Przystępujemy do komponowania wierzyczek. Na ciasteczkowy spód kładziemy kuleczki karmelizowanego melona, a następnie przykrywamy je kremem. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed spożyciem wyjmujemy z foremek, posypujemy powierzchnię kremu cukrem i przypalamy palnikiem. Jeśli nie posiadamy palnika, to powierzchnię można polać karmelizowanym, melonowym syropem i posypać prażonymi orzechami.
Smacznego!
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/07/karmelizowany-melon-na-ciasteczkach-z.html