Wykonanie

Bardzo serdecznie zapraszam na potrójnie aksamitne śniadanie: aksamitny w konsystencji krem kataloński, o niepowtarzalnie charakterystycznym aksamitnym smaku
cynamonu, przeplatanego
cytryną i aksamitnie skarmelizowany
melon.Ten aksamitny charakter subtelnie przełamuje lekko chrupiący spód z
ciasteczek i
orzechów. Prawdziwa poezja na początek dnia.zapraszam)Karmelizowany
melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek

Składniki na 4 szutki:Spód:200 g
ciasteczek B elvita80 g stopionego
masła2 łyż ki grubo siekanych prażonych
orzechów laskowychKruszymy
ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy siekane
orzechy i mieszamy z roztopionym
masłem. Wykładamy spód 4 małych foremek bez dna o średnicy 8 i wysokości 5 cm. Dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut.1 średni
melon70 g
cukru brązowego40 g
masłaMelon kroimy na pół, wydrążamy pestki i okrągłą łyżeczką wycinamy w miąszu kuleczki . Na suchej teflonowej patelni podgrzewamy
cukier, gdy trochę zbrązowieje dodajemy
masło, mieszamy. Po miuncie dorzucamy kuleczki
melona, starannie mieszamy, tak by
owoce pokryły się
cukrem. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając - uważając, by kuleczki nie zmiękły za bardzo i nie rozpadły się. Karmelizowane kuleczki wyjmyjemy i pozostawiamy na papierze do ostygnięcia.Krem kataloński:500 ml
mlekaskórka z cytryny bio4
żółtka80 g
cukru25 g
skrobii kukurydzianej5 cm kory
cynamonuCytrynę dobrze myjemy i obieramy cieńko skórkę( najlepiej nożykiem do jarzyn). Do mało przypalajacego się garnka wlewamy
mleko, wrzucamy
skórę z cytryny i korę
cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na najmniejszym gazie, aby
cytryna i
cynamon “zaromatyzowaly”
mleko.Mikserem w salaterce ucieramy
żółtka ze
skorobią i z
cukrem, tak długo, aż powstanie krem.Gotujące
mleko zdejmujemy z ognia, przecedzamy. Następnie gorące
mleko stopniowo wlewamy do masy
żółtkowej, mieszamy. Ca ł o ść ponownie wlewamy do garnka, wstawiamy na ma ł y gaz i gotujemy a ż powstanie krem(3-5 min), mieszamy aby krem si ę nie przypali ł . Studzimy( ja wstawiłam garnek do zimnej
wody) i od czasu do czasu mieszamy, aby nie utworzył się kożuch.Przystępujemy do komponowania wierzyczek. Na
ciasteczkowy spód kładziemy kuleczki karmelizowanego
melona, a następnie przykrywamy je kremem. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed spożyciem wyjmujemy z foremek, posypujemy powierzchnię kremu
cukrem i przypalamy palnikiem. Jeśli nie posiadamy palnika, to powierzchnię można polać karmelizowanym,
melonowym syropem i posypać prażonymi
orzechami.Smacznego!
