Wykonanie
Smaczna, expresowa w wykonaniu
sałatka, jak najbardziej stosowna na dzisiejszy dzień - ŚRODĘ POPIELCOWĄ. Przepis otrzymałam od swojej sympatycznej przyjaciółki Lenki, która specjalizuje się w sałatkach
śledziowych.

Składniki :ok. 500g
matjasów1 puszka
fasoli czerwonej (po odsączeniu 240g)150g
pora1 duże
winne jabłko3 - 4 łyżki
majonezusól,
pieprz,
cukier do smaku1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie :
Śledzie oczyszczamy, myjemy i moczymy w zimnej wodzie ok. 3 godz. Ponownie myjemy, osuszamy i kroimy w jednocentymetrowe paseczki.
Fasolkę przelewamy
wodą i odcedzamy na sitku.
Por myjemy i kroimy w drobne półkrążki (można przelać wrzątkiem, wówczas będzie delikatniejszy).
Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy
sokiem z cytryny. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Dodajemy
majonez i dosmakowujemy
solą,
pieprzem i
cukrem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i tzw. "przegryzienia się" składników.


Polecam również :