ßßß Cookit - przepis na ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE

ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE

nazwa

Wykonanie

Kupiłam w ostatni piątek śledzie matjasy i postanowiłam je zamarynować. Jeżeli nie zostaną wszystkie, wcześniej pochłonięte przez jakąś niewidzialną gębusię, to na najbliższą środę zamierzam zrobić z nich sałatkę.
Składniki :
1 kg śledzi matjasów
3 duże cebule
¾ szkl. octu 10%
1½ szkl wody
2-3 łyżeczki gorczycy
6-7 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
Wykonanie :
Śledzie oczyszczamy, myjemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 3 godz. zmieniając dwukrotnie wodę. W tym czasie przygotowujemy marynatę z wody, octu, przypraw, soli i cukru. Gotujemy ok. 3 minuty.
Cebule obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
Wrzucamy do gorącej marynaty i pozostawiamy do wystudzenia.
Wymoczone śledzie dzielimy na porcje i układamy w słoiku na przemian z cebulą.
Zalewamy marynatą.
Przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Z kilograma śledzi wychodzi dwa pełne litrowe słoiki.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/02/SLEDZIE-MARYNOWANE-W-OCCIE.html