ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

nazwa

Wykonanie

Pierogi te robię przeważnie wtedy, gdy zostaje mi trochę gotowanego mięsa, przeważnie z zupy. Takie rozwiązanie wydaje mi się dość ekonomiczne, a obiad tak przygotowany całkiem smaczny.
Składniki na ciasto (na ok. 40 pierogów):
30 dag mąki pszennej + 5 -10 dag do podsypania
¾ - 1 szklanka wody
¾ łyżeczki soli
Składniki na farsz :
ok. 30 dag mięsa gotowanego (oddzieliłam od skrzydła indyczego i kości schabowej po ugotowaniu zupy)
70 - 80 dag kapusty kiszonej
sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
dodatkowo :
10-15 dag stopionego boczku lub słoniny do polania pierogów
Wykonanie ciasta :
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na cienki placek, podsypując go mąką i wykrawamy foremką do pierogów krążki.
Wykonanie farszu :
Kapustę płuczemy jeden raz, aby pozbawić ją częściowo kwasu ( jeżeli jest zbyt kwaśna) i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu dokładnie ją odciskamy. Mięso oddzielamy od kości i przepuszczamy wraz z kapustą przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy sól, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Wykonanie pierogów :
Na przygotowane krążki ciasta nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę z dodatkiem 1-2 łyżek oleju (wówczas nie sklejają się ze sobą po wyjęciu z wody) i gotujemy od chwili wypłynięcia 2 - 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na półmisku do osiąknięcia z wody. Przekładamy na drugi półmisek. Podajemy polane stopionym boczkiem lub słoniną.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/10/PIEROGI-Z-MIESEM-I-KAPUSTA.html