Wykonanie
Pierogi te robię przeważnie wtedy, gdy zostaje mi trochę gotowanego
mięsa, przeważnie z zupy. Takie rozwiązanie wydaje mi się dość ekonomiczne, a obiad tak przygotowany całkiem smaczny.

Składniki na ciasto (na ok. 40 pierogów):30 dag
mąki pszennej + 5 -10 dag do podsypania¾ - 1 szklanka
wody¾ łyżeczki
soliSkładniki na farsz :ok. 30 dag
mięsa gotowanego (oddzieliłam od skrzydła indyczego i kości schabowej po ugotowaniu zupy)70 - 80 dag
kapusty kiszonejsól,
pieprz do smaku1/3 łyżeczki
pieprzu ziołowego1/3 łyżeczki
przyprawy do mięsa wieprzowegododatkowo :10-15 dag stopionego
boczku lub
słoniny do polania pierogówWykonanie ciasta :Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na cienki placek, podsypując go
mąką i wykrawamy foremką do pierogów krążki.Wykonanie farszu :
Kapustę płuczemy jeden raz, aby pozbawić ją częściowo kwasu ( jeżeli jest zbyt kwaśna) i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu dokładnie ją odciskamy.
Mięso oddzielamy od kości i przepuszczamy wraz z
kapustą przez maszynkę do
mielenia mięsa. Dodajemy
sól,
przyprawy i dokładnie mieszamy.Wykonanie pierogów :Na przygotowane krążki ciasta nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy partiami na gotującą się osoloną
wodę z dodatkiem 1-2 łyżek
oleju (wówczas nie sklejają się ze sobą po wyjęciu z
wody) i gotujemy od chwili wypłynięcia 2 - 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na półmisku do osiąknięcia z
wody. Przekładamy na drugi półmisek. Podajemy polane stopionym
boczkiem lub
słoniną.
