Wykonanie
Dzisiaj wystawiam W KUCHENNYM OKNIE
ogórki małosolne. Choć na pełnię sezonu na tą smaczną przekąskę jeszcze trzeba trochę poczekać, to jednak robię je już od pewnego czasu, gdy zauważyłam je po raz pierwszy tego roku na bazarze. Na własne trzeba jeszcze trochę poczekać. Są bardzo kuszące, a cena małosolnych jak na razie dość wysoka, więc warto je kisić we własnym zakresie. Zrobione domowym sposobem są o wiele smaczniejsze od gotowych, kupionych.Gdy chcemy szybciej ukisić
ogórki nacinamy je wzdłuż lub obcinamy oba końce. Takie
ogórki nadają się do szybkiego spożycia. Jeżeli chcemy zakisić na dłużej, wówczas omijamy tą czynność.
Ogórki małosolne to zdrowa i smaczna przekąska lub dodatek do drugiego dania. Najlepiej smakują schłodzone w lodówce.
Składniki :3 kg świeżych,
młodych i jędrnych
ogórków3 litry zimnej
wody90 - 120 g
soli kamiennej niejodowanejdo każdego słoika o poj. 1 , 5 litra dajemy :3 - 4 kwiatostany
kopru2 - 3 duże ząbki
czosnku3 - 4 nieduże kawałki korzenia
chrzanuKiszenie możemy wykonać w większych słojach np. 5 litrowych (specjalnych do
ogórków) lub w garnku kamiennym oczywiście z zachowaniem odpowiednich proporcji składników.Wykonanie :
Ogórki dokładnie myjemy i odstawiamy do ocieknięcia z
wody. Na dno każdego słoja dajemy
koper i układamy ciasno
ogórki, nadkrajane wzdłuż lub lub z obu końców. Do każdego słoja dajemy pokrojony na kawałki
czosnek i
chrzan.
Wodę gotujemy z dodatkiem
soli (30 - 40g
soli na 1 litr
wody) i gorącą zalewamy
ogórki. Zamykamy słoje i odstawiamy do ukiszenia na ok. 4 dni. Ale można jeść je już po upływie 48 godzin, jak dla mnie takie niedokiszone są też dobre.Przed spożyciem schładzamy w lodówce.
Polecam również :