Wykonanie
Sezon
ogórkowy trwa. Zapewne wielu z Was robi przeróżne
przetwory z
ogórków na późniejszy okres, bądź też jako małosolne do bezpośredniego użycia. U mnie też sukcesywnie wypełniam półki w piwnicy słoikami z
ogórkami. Kiszę je systematycznie, gdy tylko podrosną na pędach.
Składniki :5 kg
ogórków5 litrów
wody200g
soli kamiennej (najlepiej niejodowanej)do każdego słoika o poj. 1 , 5 litra dajemy :3 - 4 kwiatostany
kopru*2 - 3 ząbki
czosnku2 - 3 kawałki korzenia
chrzanukawałek
papryczki chili* Najlepsze są z dojrzałymi nasionami.
Daję z łodygą o długości ok. 10 cm, gdy nie mam dużo
kopru.
Wykonanie :
Ogórki myjemy, odstawiamy do osiąknięcia z
wody. Układamy ciasno w słojach, na dnie których dajemy wcześniej kwiatostany
kopru. Do każdego słoja dajemy pokrojony na kawałki
czosnek i
chrzan. Gdy chcemy, aby
ogórki miały ostry smak dodajemy kawałek
papryczki chili. Jeżeli chcemy
mieć łagodne, pomijamy ten ostry dodatek.
Wodę z
solą zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy
ogórki. Po wystudzeniu wynosimy w chłodne miejsce.