ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIKI Z JABŁKAMI

NALEŚNIKI Z JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Naleśniki z jabłkami to smaczna i szybka w wykonaniu potrawa na każdą porę dnia. Wykonanie nadzienia jabłkowego nie wymaga dużego nakładu pracy. Jeżeli opanuje się umiejętność wykonania czynności naleśniki-przepis podstawowy reszta to już drobnostka.
Składniki i wykonanie ciasta podstawowego patrz wpis:
Naleśniki - przepis podstawowy (klik)
Składniki nadzienia jabłkowego :
700 g jabłek (u mnie szara reneta)*
2 łyżki soku cytrynowego
ok. ¼ szklanki wody
1-2 łyżki cukru
1-2 szczypty soli
cynamon do smaku (opcjonalnie)
* można zastąpić gotowymi jabłkami prażonymi w słoiku dostepnymi w sprzedaży, ale takie własnoręcznie wykonane nadzienie jest smaczniejsze.
Wykonanie nadzienia i nadziewanie naleśników :
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapaimy sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, 1-2 szczypty soli, wodę i prazymy na srednim ogniu stale mieszając. Gdy częściowo rozprażą się (pozostaną jeszcze małe cząsteczki jabłek) dodajemy do smaku cynamon, chwileczkę prażymy i zestawiamy z ognia do całkowitego wystudzenia.
Smarujemy powierzchnię naleśników cienką warstwą nadzienia (ok. 1 łyżka), rolujemy i ewentualnie posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/02/NALESNIKI-Z-JABLKAMI.html