Wykonanie
Udany
biszkopt, które zwykle pieczemy przed wykonaniem
tortu, to połowa sukcesu.Jeżeli już opanujemy tą czynność, wówczas bez obaw można będzie korzystać z mnóstwa przepisów na te wspaniałe słodkości.Zwłaszcza teraz w okresie letnim, gdy mamy mnóstwo
owoców możemy bardzo szybko zrobić lekkie, delikatne w smaku
torty, torciki czy inne, prostsze przekładańce.
Biszkopt przełożony kremem z
bitej śmietany z dodatkiem świeżych
owoców to ciasto, które się latem najchętniej je. Polecam :)
Składniki (na tortownicę o średnicy 27cm):8
jajek1¼ - 1½ szklanki
cukru drobnego kryształu1 szklanka
mąki pszennej krupczatki½ szklanki
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
soliWykonanie :Wnętrze tortownicy powlekamy tłuszczem i wyścielamy papierem do pieczenia, przy czym obręcz ok. 2 cm ponad jej wysokością.
Żółtka ucieramy z
sokiem z cytryny.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami
cukier.Do ubitych
białek wlewamy cienkim strumieniem utarte
żółtka, stale mieszając w jedną stronę widelcem. Wsiewamy małymi porcjami wymieszane obie
mąki z
proszkiem do pieczenia, w dalszym ciągu mieszając delikatnie w jedną stronę widelcem. Nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników.Delikatnie wykładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię szpatułką i wkładamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy w tej temp. ok. 20 minut (do czasu całkowitego wyrośniecia wypieku), po czym zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Zwykle wystarczy piec 35 minut ( tak jest w przypadku mojego piekarnika). Po tym czasie
biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy, wyłączamy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach trzymamy ciasto ok. 5 minut. Wyjmujemy tortownicę z piekarnika i odwracamy na deseczkę wyścieloną papierem do pieczenia.Zdejmujemy obręcz, dno tortownicy oraz delikatnie, aby nie uszkodzić ciasta, papier ( można zdjąć papier natychmiast po upieczeniu lub później, ale wówczas trzeba papier nawilżyć
wodą, aby łatwiej można było go usunąć. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Biszkopt kroimy na 3 - 5 równych blatów, najlepiej następnego dnia, wówczas łatwiej się kroi.
Polecam również: