Wykonanie
Szybki, sycący posiłek znany z czasów studenckich. Wtedy to często robiłam takie jedzonko ze względu na ograniczenia czasowe. Wiadoma sprawa, nie było często aż tyle czasu na przygotowanie czegoś extra, a stołówkowe posiłki nie zawsze odpowiadały mi.Taki
makaron z różnymi dodatkami jadało się dość często, czasami do znudzenia.I to nie tylko ja tak odżywiałam się. Takich makaroniarzy było całe stado. Dzisiaj, kiedy tylko robię to danie powracają wspomnienia z tamtych, nie tak odległych przecież lat.

Składniki :40 dag
makaromu gniazdka40 dag
kiełbasy cienkiej chudej15 dag
żółtego sera3 łyżki
oleju2 łyżeczki
oreganoponadto :1 słoiczek
sosu słodko-kwaśnegoogórki kiszoneWykonanie :
Makaron gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy niewielką ilością zimnej
wody.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy lekko na
oleju, dajemy
oregano i mieszamy. Przekładamy na chwilę do miseczki pozostawiając na patelni
olej ze smażenia. Całośc
makaronu dajemy na patelnię, wykładamy na to
kiełbasę nie mieszając i pod przykryciem podduszamy na małym ogniu ok. 10 minut.
Ser żólty ścieramy na tarce o małych oczkach i posypujemy gorącą potrawę. Pozostawiamy na małym ogniu pod pokrywką do roztopienia się
sera.Podajemy z
sosem słodko-kwaśnym i
ogórkiem kiszonym.