Wykonanie
Smaczne i bardzo, bardzo puszyste
ciasteczka. Ta ich wyjątkowa puszystość wynikła niespodziewanie, za sprawą błędu jaki popełniłam, czytając przepis na wykonanie pewnych przekładanych
ciastek. Miałam ich nie zamieszczać, bo przecież planowałam zrobić inne.Ale gdy postawiłam na stół, to coś mnie podkusiło i chwyciłam za aparat. W rezultacie stwierdziłam, że jednak je opublikuję, bo są naprawdę pyszne, szczególnie zaraz po upieczeniu. Mój błąd tkwił w ilości dodanych
drożdży. Odkryłam go dopiero wtedy , gdy chciałam wałkować ciasto , a okazało się zbyt rzadkie. Wówczas zmuszona byłam wgnieść jeszcze 1 szklankę
mąki.Wtedy coś mi nie pasowało.... przeczytałam ponownie przepis i okazało się, że trzeba
drożdży nie 10 dag, a 10 g. Wcześniej byłam zdziwiona taką dużą ilością
drożdży, ale w końcu uznałam, że mimo wszystko zrobię je, bo zdjęcia wyglądały bardzo kusząco. Wyszły zupełnie inne. Posypałam je obficie
cukrem pudrem i dałam kleksy
bitej śmietany.

Składniki (ok. 100 sztuk
ciasteczek) :2
jajka3 szklanki
mąki20 dag zimnego
masła1 łyżka
cukru1 łyżka
cukru waniliowego½ szklanki
śmietany10 dag
drożdży2 szczypty
soliponadto:
cukier puder do posypania
bita śmietana z dodatkiem
cukru
Wykonanie :
Drożdże rozcieramy z
cukrami. Mocno schłodzone
masło ścieramy na tartce o grubych oczkach i mieszamy z 2 szklankami
mąki, aż powstaną drobne grudki.
Śmietanę miksujemy z
jajkami. Wszystkie składniki łączymy i robotem zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wykładamy na stolnicę. Wgniatamy 1 szklankę
mąki. Rozwałkowujemy na cienkie placki o grubości ok. 2 mm i wycinamy szklanką krążki. Pieczemy ok. 13 minut w temp. 220°C. Jeszcze ciepłe posypujemy
cukrem pudrem. Tuż przed podaniem na każde
ciastko wyciskamy kleks
bitej śmietany.Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu.