Wykonanie
Ten sernik na zimno jest prosty i szybki w wykonaniu, bardzo smaczny i efektownie prezentuje się na
stole. Oto co chcę Wam dzisiaj polecić na szare, jesienne dni. Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który jak stwierdzili moi najbliżsi ku mojemu zadowoleniu, jest bardzo udany. Polecam!

Składniki (na formę o wym 21x32 cm):150 g podłużnych
biszkoptów (15 sztuk)200 g
ciasteczek amaretti250g
serka mascarpone250g kremowego
serka śmietankowego500 ml
śmietanki 30%3 kopiaste łyżki
cukru pudru1½ szklanki
ajerkoniaku4 łyżeczki
żelatyny na poncz :½ szklanki wrzątku2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2-3 łyżki
spirytusu2 łyżeczki
cukrudodatkowo :gotowa
polewa czekoladowaWykonanie :Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy
biszkopty.
Kawę mieszamy z
cukrem i rozpuszczamy we wrzątku. Po przestudzeniu dodajemy
spirytus i nasączamy
biszkopty.
Serki krótko miksujemy z
ajerkoniakiem, tylko do połączenia się składników. Dobrze schłodzoną
śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec
cukier puder i delikatnie, najlepiej łyżką łączymy z
serkami.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej
wody (ok. ¼ szklanki) i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku (ok.¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się
żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!).Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na małych obrotach.Połowę masy serowej wykładamy na
biszkopty i układamy połowę ilości
ciasteczek amaretti.Przykrywamy pozostałą masą
serową i układamy pozostałe
ciasteczka.Sernik schładzamy w lodówce.
Polewę czekoladową rozpuszczamy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i po zatężeniu masy serowej ozdabiamy powierzchnię sernika.



Polecam również :