Wykonanie
Składniki:6-7
jajek (mniejszych więcej)3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru2 łyżki
wody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo
cukier. Dalej miksując, dodać po jednym
żółtku.Wymieszać obie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej. W międzyczasie dodać
wodę. (Dodając
mąkę i
wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku 30 min. w temperaturze 180°C. (
Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc
biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy
biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.Upieczony
biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski
biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego
biszkoptu do blatu.Przepis ze strony: domowe-wypieki.pl