ßßß Cookit - przepis na Marmolada pomidorowa

Marmolada pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Jeśli chodzi o warzywa w słodkich potrawach, to nie ma obaw i chętnie wykonuję ciasta z warzywnymi dodatkami. Inaczej sprawa ma się do dżemów, marmolad z warzyw na słodko...jakoś nie mogłam się przełamać... Robiąc odnogę akcji warzywa w słodyczach na forum cincin miałam okazję podziwiać m.in. karmelizowane marchewki, dżemy z pomidorów, ogórków...tak się zachwyciłam, że stwierdziłam, że muszę się przełamać. Sięgnęłam do źródeł sprzed niemal 80 lat - książki Mari Disslowej - "Jak gotować". Marmolada jest łatwa do zrobienia i powiem, że pozytywnie zaskakuje, choć wyczuwa się w niej smak pomidora. Według Disslowej można marmoladę wykorzystać do przekładania ciasta, co zapewne daje ciekawy efekt.
1 kg czerwonych pomidorów
0,5 kg cukru
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, rozkroić, wybrać ziarna i żółta ciecz. Pokroić na kawałki, włożyć do rondla z cukrem. Gotować aż do zgęstnienia co jakiś czas mieszając (zwłaszcza gdy zgęstnieją trzeba je pilnować i cały czas mieszać). Gdy na koniec nie będą zupełnie gładkie można wg autorki przetrzeć przez sito gdy będą jeszcze półpłynne (idąc z duchem czasu można użyć blendera, u mnie jednak marmolada była gładka). Ja dodałam w czasie gotowania kilka kropel soku z cytryny dla ożywienia smaku. Przechowywać w lodówce, a jeśli chcemy dłużej przechowywać - pasteryzować.
Z chlebem nie za bardzo mi smakowała, ale ja w ogóle nie lubię dżemów na chlebie. U mnie marmolada wspaniale się sprawdziła do placków ziemniaczanych (pycha!) i do ciasta drożdżowego. Smakowało super :)
Przepis dodaję do akcji " warzywa w słodyczach " i " warzywa psiankowate "
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/09/Marmolada-pomidorowa.html