Wykonanie
Jeśli chodzi o warzywa w słodkich potrawach, to nie ma obaw i chętnie wykonuję ciasta z warzywnymi dodatkami. Inaczej sprawa ma się do
dżemów,
marmolad z warzyw na słodko...jakoś nie mogłam się przełamać... Robiąc odnogę akcji warzywa w słodyczach na forum cincin miałam okazję podziwiać m.in. karmelizowane
marchewki,
dżemy z
pomidorów,
ogórków...tak się zachwyciłam, że stwierdziłam, że muszę się przełamać. Sięgnęłam do źródeł sprzed niemal 80 lat - książki Mari Disslowej - "Jak gotować".
Marmolada jest łatwa do zrobienia i
powiem, że pozytywnie zaskakuje, choć wyczuwa się w niej smak
pomidora. Według Disslowej można
marmoladę wykorzystać do przekładania ciasta, co zapewne
daje ciekawy efekt.1 kg czerwonych
pomidorów0,5 kg
cukruPomidory sparzyć, obrać ze skóry, rozkroić, wybrać ziarna i żółta ciecz. Pokroić na kawałki, włożyć do rondla z
cukrem. Gotować aż do zgęstnienia co jakiś czas mieszając (zwłaszcza gdy zgęstnieją trzeba je pilnować i cały czas mieszać). Gdy na koniec nie będą zupełnie gładkie można wg autorki przetrzeć przez sito gdy będą jeszcze półpłynne (idąc z duchem czasu można użyć blendera, u mnie jednak
marmolada była gładka). Ja dodałam w czasie gotowania kilka kropel
soku z cytryny dla ożywienia smaku. Przechowywać w lodówce, a jeśli chcemy dłużej przechowywać - pasteryzować.

Z
chlebem nie za bardzo mi smakowała, ale ja w ogóle nie lubię
dżemów na
chlebie. U mnie
marmolada wspaniale się sprawdziła do placków ziemniaczanych (pycha!) i do
ciasta drożdżowego. Smakowało super :)Przepis dodaję do akcji " warzywa w słodyczach " i " warzywa psiankowate "