ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka po żydowsku

Pierś z kurczaka po żydowsku

nazwa

Wykonanie

Masz już dość zwykłych panierowanych kotletów z piersi kurczaka? A może szukasz prostego przepisu na obiad? W takim razie proponuję Ci pierś kurczaka po żydowsku. Niby proste, a jednak niebanalne. Czosnek i cynamon działają tu zdecydowanie na plus. Koniecznie wypróbujcie u siebie w domu :) U mnie ten kurczak zagościł na stałe. Przepis od Małej Mi .
pierś z kurczaka
olej lub inny tłuszcz do smażenia
mąka
jajko
marynata
4 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki cynamonu
1 posiekany na drobno ząbek czosnku
Pierś z kurczaka pokroić w plastry na kotlety. Ewentualni rozbić tłuczkiem jak zwykle.
Przygotować marynatę - wszystkie składniki mieszamy w misce, a następnie wrzucamy do marynaty kurczaka, przykrywamy miskę folią i zostawimy na godzinę w lodówce.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty, obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni na tłuszczu.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/04/Piers-z-kurczaka-po-zydowsku.html