ßßß Cookit - przepis na Anzac biscuits (Australia) Środa z ciastkiem#4

Anzac biscuits (Australia) Środa z ciastkiem#4

nazwa

Wykonanie

Czwarty wpis w Środzie z Ciastkiem (do akcji możecie przyłączyć się i Wy, szczegóły tutaj). Dzisiaj wybrałam niezwykle popularne australijskie ciastka Anzac. Ich nazwa pochodzi od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC), armii walczącej podczas I wojny światowej. Legenda głosi, że ciastka te były wysyłane z Australii do Europy, gdzie walczyli Żołnierze ANZAC, a przepis został opracowany w taki sposób, by ciastka beż problemu tę podróż przetrwały. Przepis - Bill Granger.
ANZAC biscuits (ok. 28szt)
1 szklanka mąki
1 szklanka wiórków kokosowych
2/3 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki płatków owsianych
120 g masła
1 łyżeczka golden syrup lub miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki wrzątku
Piekarnik nagrzać do 160°C.
W misce wymieszać mąkę, wiórki, cukier, płatki. Roztopić masło i miód na średnim ogniu (mieszamy, żeby się nie przypaliło i nie wrzało). Sodę wymieszać z wrzącą wodą. Wlać roztopione masło z miodem oraz sodę do suchych składników. Wyrobić do połączenia.
Nabierać łyżkę ciasta, zrobić z niego kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, wkładać na wyłożoną papierem formę. Ciastko lekko spłaszczyć widelcem. Piec ok. 10-15 minut, aż krawędzie będą złote. Środek zostanie miękki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, jeść :)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/06/Anzac-biscuits-Australia-Sroda-z-ciastkiem4.html