Wykonanie
Kolakakor to szwedzkie
ciasteczka karmelowe. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo smaczne, lekko twardnieją na wierzchu po przestygnięciu. Przygotowane z przepisu Vidarki z drobnymi przeróbkami :) PolecamKolakakorSKŁADNIKIW nawiasie podałam zamienniki które zastosowałam.
Brązowy cukier sprawia, że
ciasteczka mają charakterystyczny karmelowy posmak. Warto go dodać zwłaszcza gdy nie mamy
syropu.Golden sirup jest podany w oryginalnym przepisie. W razie braku najlepiej zamienić go
sztucznym miodem. Można też dodać
miód naturalny (jeśli się skrystalizował należy go lekko podgrzać, jednocześnie szybko mieszając, do formy płynnej, uważając żeby się nie przypalił).200 g
masła (
margaryny do pieczenia)200 g
cukru białego (lub 15 dag
cukru białego i 5 dag
cukru brązowego)1 łyżeczka
syropu – golden sirup (lub
miodu)1 łyżeczka
sody2 łyżeczki
cukru waniliowego300 g
mąki
WYKONANIEZmiksować miękkie
masło z
cukrem. Dodać
syrop (
miód) i resztę składników. Dokładnie wymieszać ręcznie lub mikserem.Ciasto podzielić na 4 części, zrolować każdą na formę
bagietki o długości blachy.Blachę (najlepiej o wielkości piekarnika, żeby upiec całą porcję od razu) posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem.Ciasto wyłożyć na blachę, spłaszczyć dość mocno. Posmarować
białkiem lub
mlekiem.Piec w 175˚C około 15 minut.Wyciągnąć dobrze rumiane i od razu pokroić w ukośne paskiCiepłe
ciastka są bardzo kruche, gdy ostygną twardnieją na wierzchu. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku bardzo długo.

Smacznego!