ßßß Cookit - przepis na Kolakakor

Kolakakor

nazwa

Wykonanie

Kolakakor to szwedzkie ciasteczka karmelowe. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo smaczne, lekko twardnieją na wierzchu po przestygnięciu. Przygotowane z przepisu Vidarki z drobnymi przeróbkami :) Polecam
Kolakakor
SKŁADNIKI
W nawiasie podałam zamienniki które zastosowałam.
Brązowy cukier sprawia, że ciasteczka mają charakterystyczny karmelowy posmak. Warto go dodać zwłaszcza gdy nie mamy syropu.
Golden sirup jest podany w oryginalnym przepisie. W razie braku najlepiej zamienić go sztucznym miodem. Można też dodać miód naturalny (jeśli się skrystalizował należy go lekko podgrzać, jednocześnie szybko mieszając, do formy płynnej, uważając żeby się nie przypalił).
200 g masła (margaryny do pieczenia)
200 g cukru białego (lub 15 dag cukru białego i 5 dag cukru brązowego)
1 łyżeczka syropu – golden sirup (lub miodu)
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
300 g mąki
WYKONANIE
Zmiksować miękkie masło z cukrem. Dodać syrop (miód) i resztę składników. Dokładnie wymieszać ręcznie lub mikserem.
Ciasto podzielić na 4 części, zrolować każdą na formę bagietki o długości blachy.
Blachę (najlepiej o wielkości piekarnika, żeby upiec całą porcję od razu) posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem.
Ciasto wyłożyć na blachę, spłaszczyć dość mocno. Posmarować białkiem lub mlekiem.
Piec w 175˚C około 15 minut.
Wyciągnąć dobrze rumiane i od razu pokroić w ukośne paski
Ciepłe ciastka są bardzo kruche, gdy ostygną twardnieją na wierzchu. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku bardzo długo.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/03/Kolakakor.html