ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowo-pomarańczowy (marmurkowy) pieczony metodą gazetową

Sernik czekoladowo-pomarańczowy (marmurkowy) pieczony metodą gazetową

nazwa

Wykonanie

Najbardziej lubię serniki z twarogu, ale dla tego sernika zrobiłam wyjątek i skorzystałam z sera z wiaderka. Wyjątek zrobiłam dla smaku - mocno czekoladowy i pomarańczowy (najlepszy, jak to serniki, kilka dni po upieczeniu) oraz z ciekawości dla tej metody pieczenia. Metoda gazetowa* jest bardziej pracochłonna niż zwykłe włożenie blachy do piekarnika, ale jest z tym dużo śmiechu i radości ;)
Metoda gazetowa pieczenia sernika jest alternatywą dla pieczenia w kąpieli wodnej. Dzięki niej sernik nie opada, nie rumieni się nadmiernie i nie pęka.
Przepis stąd przetłumaczony przez Joannę, z kilkoma moimi zmianami - na spód dałam herbatniki+pierniczki, co dało niesamowitego aromatu, a część gorzkiej czekolady zastąpiłam mleczną i wg mnie jest to bardzo dobra zmiana :) Będę bronić serników z twarogu, ale mimo to polecam również do spróbowania tego sernika - zwłaszacza jeśli lubicie ser, czekoladę i pomarańczę :)
Sernik czekoladowo-pomarańczowy pieczony metodą gazetową
Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm, ja piekłam na nieco większej, przez co sernik był niższy .
Składniki:
Spód:
1 opakowanie ciastek Digestive ( 144 g) - u mnie herbatniki + 3 pierniki
około 50 – 60 g masła
Masa serowa:
750 g sera śmietankowego ( kremowego), zawierającego powyżej 20% tłuszczu, (np. naturalny Delfiko, śmietankowy MilkLand czy Zielona Łąka z Biedronki)
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
5 dużych jajek
2÷ 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1/2 łyżki otartej na drobnej tarce skórki pomarańczowej
75 g gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - u mnie pół na pół z mleczną
Wykonanie: Przełożyć ciastka do woreczka z grubej folii, rozkruszyć wałkiem na proszek.
Roztopić masło w rondelku lub w mikrofalówce, połączyć z pokruszonymi ciastkami, wymieszać. Powstałą masę ugnieść na dnie tortownicy tworząc spód ciasta. Zapiekać go w temperaturze 180 - 190 stopni przez 10 minut. Schłodzić.
Przygotować masę serową :
W misce wymieszać ser z cukrem, mąką, skórką i sokiem z pomarańczy. Dodawać po jednym jajku, mieszając tylko do połączenia składników. Nie miksować! Odlać 2 szklanki masy do drugiej miski i wymieszać ją ze stopioną i lekko przestudzoną czekoladą. Pozostałą masę serową wylać na podpieczony spód. Łyżką nałożyć masę czekoladową na masę serową.
Końcem wąskiego noża wymieszać obie masy, tworząc efekt marmuru.
Tortownicę z sernikiem umieścić na blasze do pieczenia.
Piec można w kąpieli wodnej (około 55 – 60 minut w 160°C + około 30 minut po wyłączeniu, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika).
W przypadku wyboru metody gazetowej pieczenia owinąć obręcz tortownicy przygotowanymi wcześniej opaskami z namoczonych gazet*. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut. Potem wyjąć, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zmienić opaski na nowe (namoczone w wodzie) i piec około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na metalową podstawkę do wystudzenia. Po 10 minutach objechać nożem brzegi ciasta i zdjąć obręcz tortownicy. Zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia, a potem wstawić na noc do lodówki ( najlepiej w zamkniętym pojemniku na tort).
Następnego dnia można dowolnie udekorować. Kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie.
* metoda gazetowa - Obręcze z gazet wykonujemy składając kilka razy arkusze gazety tak by była wysokości blachy. Najlepiej żeby była to gazeta bez kolorowego druku (papier niebarwiony i niebłyszczący). Kilka takich opasek namaczamy w misce z wodą i "oblepiamy" nimi tortownicę.
Smacznego!
P.S. Konkurs Tchibo uważam za zamkniety. Teraz muszę podjąć bardzo trudną decyzje kto zdobędzie nagrody.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/05/Sernik-czekoladowo-pomaranczowy-marmurkowy.html