Wykonanie
            Ciasto znalezione u Agaty . Bez jaj, za to z 
octem. Ciekawa byłam co z tego wyjdzie i muszę powiedzieć że jest przepyszne. 
Octu i 
sody nie czuć, wbrew obawom. Bardzo łatwe w wykonaniu, nie może się nie udać. Wilgotne, 
czekoladowe...w mgnieniu oka znika z talerza. Skorupka na wierzchu, która się tworzy z 
cukru jest super. Polecam!Składniki3 filiżanki 
mąki pszennej2 filiżanki 
cukru1/2 filiżanki ciemnego 
kakao2 łyżeczki 
sody1 łyżeczka 
soli (dałam szczyptę)2 filiżanki gorącej 
wody3/4 filiżanki 
oleju2 łyżki 
octu1 łyżka 
kawy rozpuszczalnej (granulek)
aromat waniliowy na wierzch:3 nektarynki/śliwki/wiśnie (u mnie 
brzoskwinie)2 łyżki grubego 
cukru (u mnie zwykły 
cukier kryształ w nieco większej ilości)Przygotowanie:W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć 
wodę, 
kawę, 
olej, 
ocet i 
aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć 
owoce, posypać grubym 
cukrem. Piec ok. 40 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty) w 180°C.

pozdrawiam!