Wykonanie
Sernik z musem
malinowym na
bezowym spodzie jest idealnym deserem na upalny dzień. Lekki,
owocowy i łatwy do zrobienia./tortownica o śr. 22cm/

spód70 g
migdałów bez skórki (najlepiej kupić od razu
migdały w płatkach lub w słupkach)125 g
białej czekolady20 g
masła lub
oleju kokosowegook. 30 g
ciastek bezowychSpód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować
olejem.
Migdały posiekać (jeśli mamy w całości), uprażyć na suchej patelni. Przestudzić.
Masło (lub
olej) oraz
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej (do garnka na dno nalewamy
wodę, na garnek układamy miskę z
czekoladą i
masłem; miska nie może dotykać
wody). Po rozpuszczeniu ściągamy miskę z garnka, mieszamy masę z
migdałami i pokruszonymi
bezami. Wykładamy na dno tortownicy, lekko ubijamy łyżką i wkładamy do lodówki na 30 minut.

mus450 g
malin (ok. 330 g na mus - lub zastąpić gotowym musem; ok. 100-120 g całych
malin do przybrania)250 g
mascarpone400 g mielonego
twarogu200 g
śmietany kremówki3 łyżki
żelatyny75 g
cukruok. 30 g
ciastek bezowych - do przybrania wierzchu
tortuPrzygotowujemy dwie miseczki. W każdej mieszamy 1,5 łyżeczki
żelatyny z zimną
wodą (
wody tyle by przykryła
żelatynę). Zostawiamy do napęcznienia.
Maliny blendujemy na mus i przecieramy przez sitko, żeby oddzielić pestki.
Mascarpone zmiksować z
cukrem i mielonym
twarogiem.Mus malinowy wymieszać 1/3 masy serowej.Do
żelatyny dodać nieco wrzącej
wody, wymieszać aż do rozpuszczenia. Jedną porcję dodać do masy serowej, drugą do masy malinowej. Obydwie masy włożyć do lodówki na 10-15 minut.Ubić
śmietanę kremówkę. Rozdzielić na połowę i wymieszać z obydwiema masami. Na dno tortownicy wykładać naprzemiennie masę
malinową i
serową. Na koniec pomieszać nożem lub wykałaczką by otrzymać marmurkowy wzór. Ciasto włożyć na 4 godziny do lodówki.Przed podaniem udekorować wierzch
malinami i posypać rozkruszonymi
bezami.

Sernik zrobiłyśmy z dziewczynami w ramach Ezoterycznego spotkania przy piekarniku, polecam więc zajrzeć do Ani i Moniki .Źródło przepisu: dodatek do Twojego Stylu „34 pomysły na pyszne i proste, efektowne ciasta i ciasteczka”