ßßß
spód70 g migdałów bez skórki (najlepiej kupić od razu migdały w płatkach lub w słupkach)125 g białej czekolady20 g masła lub oleju kokosowegook. 30 g ciastek bezowychSpód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem. Migdały posiekać (jeśli mamy w całości), uprażyć na suchej patelni. Przestudzić.Masło (lub olej) oraz czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnka na dno nalewamy wodę, na garnek układamy miskę z czekoladą i masłem; miska nie może dotykać wody). Po rozpuszczeniu ściągamy miskę z garnka, mieszamy masę z migdałami i pokruszonymi bezami. Wykładamy na dno tortownicy, lekko ubijamy łyżką i wkładamy do lodówki na 30 minut.
mus450 g malin (ok. 330 g na mus - lub zastąpić gotowym musem; ok. 100-120 g całych malin do przybrania)250 g mascarpone400 g mielonego twarogu200 g śmietany kremówki3 łyżki żelatyny75 g cukruok. 30 g ciastek bezowych - do przybrania wierzchu tortuPrzygotowujemy dwie miseczki. W każdej mieszamy 1,5 łyżeczki żelatyny z zimną wodą (wody tyle by przykryła żelatynę). Zostawiamy do napęcznienia.Maliny blendujemy na mus i przecieramy przez sitko, żeby oddzielić pestki.Mascarpone zmiksować z cukrem i mielonym twarogiem.Mus malinowy wymieszać 1/3 masy serowej.Do żelatyny dodać nieco wrzącej wody, wymieszać aż do rozpuszczenia. Jedną porcję dodać do masy serowej, drugą do masy malinowej. Obydwie masy włożyć do lodówki na 10-15 minut.Ubić śmietanę kremówkę. Rozdzielić na połowę i wymieszać z obydwiema masami. Na dno tortownicy wykładać naprzemiennie masę malinową i serową. Na koniec pomieszać nożem lub wykałaczką by otrzymać marmurkowy wzór. Ciasto włożyć na 4 godziny do lodówki.Przed podaniem udekorować wierzch malinami i posypać rozkruszonymi bezami.
Sernik zrobiłyśmy z dziewczynami w ramach Ezoterycznego spotkania przy piekarniku, polecam więc zajrzeć do Ani i Moniki .Źródło przepisu: dodatek do Twojego Stylu „34 pomysły na pyszne i proste, efektowne ciasta i ciasteczka”