Wykonanie
Dzisiaj dość nietypowa, ale ciekawa propozycja. Danie, które pewnie nie każdemu będzie odpowiadać ze względu na słono-słodkie smaki. Na początku, gdy spróbowałam zaraz po zrobieniu bałam się, że danie do niczego się nie nada...sam
ocet...na szczęście po nocy w lodówce wszystkie smaki się "przejadły" i zrównoważyły. Koniec końców uważam, że to udane połączenie. Jedynie
cebulę przy jedzeniu trochę oddzieliłam. Świetnie nadaje smaku na etapie, gdy danie się przegryza, później jednak było jej nieco za dużo. Przepis pochodzi z książki "101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć i lepszą koncentrację"
Jagody Brzozowskiej.200-300 g solonych
filetów ze śledzi1 puszka
ananasa2 niezbyt duże
cebule6 łyżek
majonezu1-2 łyżki
soku z ananasa2 łyżeczki
curryok. 3/4-1 szklanki
octukilka gałązek
natki pietruszkiFilety namoczyć przez kilka godzin (u mnie moczone całą noc).Po wymoczeniu filety pokroić w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka, przełożyć na sitko, włożyć do miseczki i zalać
octem. Płynu powinno być tyle, by
cebula była zanurzona. Zostawiamy na 10 minut, a następnie odsączamy.
Ananasa odsączyć, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy kilka gałązek posiekanej
natki pietruszki.Przygotowujemy sos: mieszamy
majonez,
sok z ananasa,
curry. Polewamy składniki i mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy na 6-8 godzin, aż smaki się "przegryzą".Podawać przyozdobione
natką pietruszki, z
pieczywem.