ßßß Cookit - przepis na Śledzie z ananasem

Śledzie z ananasem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj dość nietypowa, ale ciekawa propozycja. Danie, które pewnie nie każdemu będzie odpowiadać ze względu na słono-słodkie smaki. Na początku, gdy spróbowałam zaraz po zrobieniu bałam się, że danie do niczego się nie nada...sam ocet...na szczęście po nocy w lodówce wszystkie smaki się "przejadły" i zrównoważyły. Koniec końców uważam, że to udane połączenie. Jedynie cebulę przy jedzeniu trochę oddzieliłam. Świetnie nadaje smaku na etapie, gdy danie się przegryza, później jednak było jej nieco za dużo. Przepis pochodzi z książki "101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć i lepszą koncentrację" Jagody Brzozowskiej.
200-300 g solonych filetów ze śledzi
1 puszka ananasa
2 niezbyt duże cebule
6 łyżek majonezu
1-2 łyżki soku z ananasa
2 łyżeczki curry
ok. 3/4-1 szklanki octu
kilka gałązek natki pietruszki
Filety namoczyć przez kilka godzin (u mnie moczone całą noc).
Po wymoczeniu filety pokroić w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka, przełożyć na sitko, włożyć do miseczki i zalać octem. Płynu powinno być tyle, by cebula była zanurzona. Zostawiamy na 10 minut, a następnie odsączamy.
Ananasa odsączyć, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy kilka gałązek posiekanej natki pietruszki.
Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, sok z ananasa, curry. Polewamy składniki i mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy na 6-8 godzin, aż smaki się "przegryzą".
Podawać przyozdobione natką pietruszki, z pieczywem.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/03/Sledzie-z-ananasem.html