Wykonanie
Powoli zbliżają się święta. Zapewne większość z Was ma już gotową listę dań do zrobienia. Ja jeszcze ją uzupełniam...A dziś przepis na
śledzie, które gościły u mnie na
stole w zeszłe święta. Łatwe do zrobienia i co ważne - smaczne.250 g
śledzi matias0,5 małego kubka
śmietany 22%kilka plastrów
ananasa z puszki0,5 niedużej
cebulirodzynki1 łyżka
miodu1 łyżka
masła1 łyżeczka
curry (w proszku)
majonezszczypta
soliWykonanie
Śledzie wymoczyć i pokroić w kostkę.Wymieszać
śmietanę z
majonezem i
miodem.Na łyżeczce
masła podsmażyć
curry, ostrożnie dodać do
śmietany i wymieszać.Sos dodać do pokrojonego w nieduże kawałki
ananasa,
rodzynek , posiekanej w drobną kostkę
cebuli oraz
śledzi. Wymieszać. Odstawić na minimum 30 minut.Uwagi :Ilość sosu powinna być taka, by składniki były nim zwilżone, ale nie pływały.
Ananas dodaje słodkiego posmaku i dobrze się komponuje z całością, można dodać nawet prawie całą puszkę.
Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się ze sobą przegryzą.

Smacznego!