Wykonanie
Gniazdka, pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie a wszystko to określenia na pyszne, lekkie jak chmurka pączki. Samo ciasto nie jest słodkie, więc jego
słodycz tworzy
lukier. Pyszna przekąska nie tylko na karnawał.Gniazdka/ok. 18 sztuk/
ciasto:60 g
masła250 ml
wodyszczypta
soli150 g
mąki pszennej3
jajkapapier do pieczenia
olejPrzygotowujemy kwadraciki (ok. 18sztuk) z papieru o wymiarach 8x8cm. Smarujemy każdy z nich lekko
olejem.
Masło,
wodę i
sól zagotowujemy. Ściągamy garnek z pieca i dodajemy
mąkę. Mieszamy (najlepiej drewnianą
łopatką) do uzyskania jednolitego ciasta. Ponownie wkładamy na mały ogień i zagotowujemy przez chwilę, ciągle mieszając. Odstawiamy ciasto do przestygnięcia.Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym
jajku, miksując, aż do uzyskania jednolitego ciasta. W międzyczasie rozgrzewamy
olej w garnku (
oleju musi być tyle, by swobodnie przewracać gniazdka i żeby nie dotykały dna). Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużą gwiazdką. Wyciskamy na każdy papier okrąg z ciasta (można tworzyć też inne kształty, np. serduszka).
Wkładamy na rozgrzany tłuszcz ciasto wraz z papierem. Po chwili papier powinno być łatwo zdjąć (oczywiście nie robimy nic rękoma, gdyż tłuszcz jest bardzo gorący. Pomagamy sobie np. widelcem i nożem). Smażymy gniazdka z każdej strony, aż do zarumienienia. Wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.Gdy gniazdka ostygną przygotowujemy
lukier:110 g
cukru pudru3 łyżki
wody lub 1 łyżka rumu+2 łyżki
wodyPrzygotowujemy rzadki
lukier z powyższych składników. Zanurzamy na chwilę każde ciasto w lukru.
Wypiek w ramach drugiego Ezoterycznego spotkania przy piekarniku. A w ramach niego możecie znaleźć przepisy na churros u: Gosi,
Matki Wariatki, Moniki, Joanny, Gosi, Wiesławy, Doowy, Olimpii, Porcelanowej, Insuliny .oraz na bułeczki panini u: Insuliny, Dobrawy, Kasi, Anny
Marii, Ivki, Bożeny, Doowy,