Wykonanie
Dzisiaj śniadanie na słodko :) Założenia
śniadaniowe były takie, żeby było mało roboty, mało składników, szybko i smacznie. Te placuszki robi się błyskawicznie. Można je smażyć na patelni z wgłębieniami (wtedy uzyskamy placuszki jak na zdjęciu) lub na zwykłej patelni. Najlepsze z
miodem (u mnie z
miodem z mniszka) lub
dżemem.Placuszki
waniliowe z
trzech składników/proporcje na 8 placuszków; przepis własny/1
jajko5 łyżek
serka homogenizowanego o smaku waniliowym3 łyżki
mąki pszennejJajko ubijamy mikserem, następnie dodajemy
serek, mieszamy. Na koniec dodajemy
mąkę i miksujemy przez chwilę do połączenia składników. Ciasto będzie dość płynne, więc najwygodniej usmażyć placuszki na patelni z wgłębieniami. Placuszki należy smażyć na małym ogniu, by dopiekły się wewnątrz. Podajemy np. z
miodem,
dżemem,
owocami, czy
serkiem homogenizowanym.