ßßß Cookit - przepis na Sernik Wiedeński

Sernik Wiedeński

nazwa

Wykonanie

Przepis ten pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej. Jest to prawdziwy sernik wiedeński i smakuje wybornie.
Składniki:
1. kruche ciasto
150g mąki
120g masła
50g cukru-pudru
1 surowe żółtko
2. masa serowa
1kg niekwaśnego i dobrze odciśniętego sera twarogu
10 jaj
50g skórki pomarańczowej
50g rodzynek wanilia
400g cukru-pudru
300g masła lub margaryny
50g kaszki manny lub 10g mąki, sól
Wykonanie:
Zagnieść kruche ciasto, schłodzić, wywałkować, wyłożyć dno tortownicy, podpiec. Przyrządzić masę serową: ser przetrzeć przez sito, masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, przesiany cukier i ser. Ucierać starannie, ubić pianę, wyłożyć na masę serową, dodać siekaną do smaku. Wymieszać lekko, wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 50-60 minut. Gdy wierz sernika bardzo się rumieni przykryć papierem, upieczone ciasto lekko schłodzić, okrążyć nożem dokoła formy, wyłożyć.
Sernik wystarczy posypać cukrem pudrem, ale można też udekorować lukrem czy polewą czekoladową. Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2011/12/Sernik-Wiedenski.html