ßßß
            
        
Chyba nie ma osoby, która nie zna tego pysznego włoskiego deseru :-)Nie należę do łakomczuchów słodkości, ale temu deserowi nie oprę się :-)Można zrobić je w pucharkach (wtedy chyba ładniej wygląda) lub w dużej formie.Składniki:serek mascarpone opakowanie 500g1 duża paczka biszkoptów4 jajka5 łyżek cukru2 łyżki kawy rozpuszczalnej1 szkl. wody1 kieliszek rumu lub innego alkoholukakao do posypaniaWykonanie:Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i dodać alkohol.Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru mikserem. Następnie dodać serek i ubijać mikserem przez ok. 2 minuty.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać 1 1/2 łyżki cukru i ubijać jeszcze przez minutę. Wymieszać delikatnie z masą serową.Biszkopty maczać w kawie i układać na spodzie formy lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć połowę masy. Następnie ułożyć kolejną warstwę mokrych biszkoptów i wierzch przykryć drugą częścią masy.Wstawić do lodówki na 2 godziny.Przed podaniem posypać kakaem.Smacznego :-)