Wykonanie
Przepis na to ciasto znalazłam dawno temu w broszurce Przepisy czytelników i odtąd często je piekę, gdyż jest bardzo łatwe, szybko się je przyrządza i jest smaczne:-)


Składniki:ok 1,5 kg
jabłek1 szkl.
mąki1 szkl
kaszy manny1 szkl
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 kostki
margarynycynamonWykonanie:
Kaszę,
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia dokładnie wymieszać i podzielić na 3 części.
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach i wymieszać z
cynamonem. Tortownicę wysmarować dość grubo
margaryną i następnie wsypać jedną część wymieszanych produktów, równo je rozłożyć i przykryć połową starych
jabłek. Na tym rozsypać druga porcję suchych produktów, rozłożyć pozostałe
jabłka i przykryć resztą sypkiej mieszanki. Na wierzchu zetrzeć na grubym tarle
margarynę i równo rozłożyć.Piec ok. 1 godz. w temp. 200 stopni C.Na wierzchu szarlotkę można posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem, bądź też udekorować
bitą śmietaną.Smacznego :-)