Wykonanie

Korzystajmy ze
śliwek,
póki jeszcze są :-)O to kolejna propozycja na ciasto z ich dodatkiem...Składniki:4
jajka1 szkl.
cukru3/4 szkl.
mąki pszennej1/4 szkl.
mąki ziemniaczanejszczypta
proszku do pieczeniaok. 500 g
śliwekWykonanie:Najpierw ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę . Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo
cukier. Kiedy
cukier już się rozpuści dodawać po jednym
żółtku. Na końcu wymieszać masę delikatnie z obiema
mąkami i szczyptą
proszku do pieczenia.Tortownicę wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej masę. Na wierzchu poukładać delikatnie wypestkowane połówki
śliwek.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temp. 160 st. C. ( z termoobiegiem) do tzw. "suchego patyczka".Po upieczeniu i wystudzeniu, posypać ciasto
cukrem pudrem.Smacznego :-)