ßßß
500 g śledzi w oleju (Lisner)2 duże cebule400-450 ml. przecieru pomidorowago2 łyżki koncentratu pomidorowego2 liście laurowe1 duża papryka1 puszka ( ok. 400g) czerwonej fasolisok z 1/2 cytrynyDo smaku :szczypta soli1/2 łyżeczki tabasco1-2 łyżeczki sosu Worcestershire2 łyżeczki wędzonej lub słodkiej papryki1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego.Filety śledziowe wypłukac , wymoczyć w zimnej wodzie 1-2 godz. , jeśli są słone . Wyjąć zPaprykę upiec i zdjąc skórkę : Piekarnik rozgrzać do 200 st , najlepiej z funkcją grill.Formę lub naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, położyć na niej umytą i osuszonąpaprykę i opiekać w piekarniku, aż skórka się przypali. Zawinąć paprykę w folię i przestudzić.Rozwinąć folię, zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić paprykę w paski. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki i usmażyć na oleju na złoto. Dodać przecier i koncentratpomidorowy, liście laurowe i przyprawy do smaku, dusić 10- 15 min. Czerwoną fasolkę wypłukać starannie na sicie, dodać do sosu razem z pieczoną paprykąpokrojoną w paski, wymieszać . Sos wystudzić. Filety śledziowe pokroić w 2-3 cm paski, dodać do sosu i delikatnie wymieszać. Sałatkę śledziową włożyć do słoika, zakręcić i wstawic do lodówki na kilka godzin.