ßßß Cookit - przepis na ZUPA TRUSKAWKOWO-RABARBAROWA

ZUPA TRUSKAWKOWO-RABARBAROWA

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
300g truskawki
500g rabarbar
2 litry wody
4 duże łyżki stołowe cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
ulubiony makaron :)
Truskawki i rabarbar dokładnie myjemy, z rabarbaru odkrajamy kawałek części górnej i dolnej. Pozostałość kroimy na ok 5cm kawałki. Wrzucamy do garnka rabarbar i truskawki, gdy zupa się zagotuje i owoce zmiękną odcedzamy je sitkiem. Do zupy dodajemy cukry. Można zabielić śmietaną, ja jednak podaję samą. Ma piękny kolor i zapach bez tego, nie wspominając już o tym że jest mniej kaloryczna.
Zupę podajemy letnią z makaronem.
Banalnie proste prawda? Orzeźwiające, a jaki zapach podczas gotowania w domu... Hmmm :)
Pamiętajcie w kuchni... Im czerwieńszy wybierzecie podczas zakupu rabarbar tym jego smak będzie słodszy.
RABARBAR - jest źródłem witamin A,C,E , A a także potasu, kwasu foliowego i błonnika.
W surowym rabarbarze znajduje się kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącze ma właściwości antyrakowe.
(źródło: poradnikzdrowie.pl )
Rabarbar - owoc czy warzywo? Właściwości lecznicze rabarbaru
ciasto z rabarbarem przepis, kompot z rabarbaru przepis, rabarbar, rabarbar leczniczy, rabarbar ogrodowy, rabarbar owoc czy warzywo, rabarbar przepisy, rabarbar witaminy, właściwości rabarbaru, zastosowanie rabarbaru
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie. Skąd roślina przywędrowała do Europy i dlaczego nie mamy pewności czy jest warzywem?
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/06/zupa-truskawkowo-rabarbarowa.html