ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka na parze-na kanapki

Pierś z kurczaka na parze-na kanapki

nazwa

Wykonanie

Specjalnie dla Serci, dzisiaj podeszła do mnie Julia i powiedziała, że nic nie możecie zrobić bo nie jadasz smażonego. Więc wrzucam przepis na cos lekkiego :) Nie wiem czy może być jakiś zdrowszy sposób gotowania niż na parze!
Składniki:
pierś z kurczaka ( lub indyka)
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu balsamicznego ( ewentualnie w zastępstwie odrobina octu balsamicznego)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
około pół słoika suszonych pomidorów
sól, pieprz
Przygotowanie:
1) Mieszamy składniki marynaty- oliwe, cytryne, sos balsamiczny, zioła prowansalskie
2) W piersi z kurczaka (takiej pojedyńczej) robimy podłużną dziurę w samym środku, ale nie na wylot
3) Do środka wpychamy suszone pomidory, dzięki temu z małego kawałka kurczaka zrobi się całkiem spora rolada, do tego pozostanie soczysta
4) Pierś nacieramy solą z czosnkiem a następnie marynatą, w tej postaci odkładamy go na noc (niekoniecznie na tak długo, ale im dłużej pozwolimy mu się marynować, tym lepiej)
5) Na koniec przyrządzamy go na parze ( w specjalnym garnku, maszynie, lub bambusowej nakrywce) ja w moim bambusowym urządzeniu trzymam go około 20 minut, ale uważamy aby nie wyszedł zbyt suchy !
Tak przygotowanego kurczaka możemy jeść na kanapki, zamiast np. wędliny. I zdrowsze i z pewnością smaczniejsze!
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2012/03/piers-z-kurczaka-na-parze-na-kanapki.html