Wykonanie
Specjalnie dla
Serci, dzisiaj podeszła do mnie Julia i powiedziała, że nic nie możecie zrobić bo nie jadasz smażonego. Więc wrzucam przepis na cos lekkiego :) Nie wiem czy może być jakiś zdrowszy sposób gotowania niż na parze!Składniki:
pierś z kurczaka ( lub
indyka)1 łyżka
oliwy1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
sosu balsamicznego ( ewentualnie w zastępstwie odrobina
octu balsamicznego)1 łyżeczka
ziół prowansalskich2 ząbki
czosnkuokoło pół słoika
suszonych pomidorówsól,
pieprzPrzygotowanie:1) Mieszamy składniki marynaty-
oliwe,
cytryne,
sos balsamiczny,
zioła prowansalskie2) W
piersi z kurczaka (takiej pojedyńczej) robimy podłużną dziurę w samym środku, ale nie na wylot3) Do środka wpychamy
suszone pomidory, dzięki temu z małego kawałka
kurczaka zrobi się całkiem spora rolada, do tego pozostanie soczysta4) Pierś nacieramy
solą z
czosnkiem a następnie marynatą, w tej postaci odkładamy go na noc (niekoniecznie na tak długo, ale im dłużej pozwolimy mu się marynować, tym lepiej)5) Na koniec przyrządzamy go na parze ( w specjalnym garnku, maszynie, lub bambusowej nakrywce) ja w moim
bambusowym urządzeniu trzymam go około 20 minut, ale uważamy aby nie wyszedł zbyt suchy !Tak przygotowanego
kurczaka możemy jeść na kanapki, zamiast np.
wędliny. I zdrowsze i z pewnością smaczniejsze!