Wykonanie
Mnie te
ciastka kojarzą się z uroczą Florencją, chociaż zapewne poza nazwą nie mają z nią wiele wspólnego.Przepis znalazłam na blogu http://studniamiodu.blogspot.com i muszę przyznać, że jest rewelacyjny!FLORENTYNKI


Składniki:ciasto:240 g
mąki tortowej,150 g
masła,75 g
cukru pudru,2
żółtka,1 łyżka
śmietany 18%.przełożenie:3-4 łyżki zmiksowanej
konfitury morelowej.masa:50 g
masła,2-3 łyżki
cukru,150 g
płatków migdałowych,4 łyżki
miodu,50 ml
śmietany 18%.JAK TO ROBIMY?
Mąkę łączymy z posiekanym
masłem,
cukrem pudrem,
żółtkami i
śmietaną. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy rozwałkowanym
ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy, aż osiągnie "złoty kolor" przez ~25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.Wyciągamy z pieca i na ciepłym jeszcze cieście kładziemy
konfiturę. A na niej masę- w garnku rozpuszczamy
masło. Następnie dodajemy resztę składników i podgrzewamy do ich połączenia się.
Potem smażymy przez 5 minut i wykładamy na ciasto.Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 150 stopni.Po upieczeniu studzimy i kroimy w małe kwadraty.



Smacznego!