ßßß Cookit - przepis na FLORENTYNKI

FLORENTYNKI

nazwa

Wykonanie

Mnie te ciastka kojarzą się z uroczą Florencją, chociaż zapewne poza nazwą nie mają z nią wiele wspólnego.
Przepis znalazłam na blogu http://studniamiodu.blogspot.com i muszę przyznać, że jest rewelacyjny!
FLORENTYNKI
Składniki:
ciasto:
240 g mąki tortowej,
150 g masła,
75 g cukru pudru,
2 żółtka,
1 łyżka śmietany 18%.
przełożenie:
3-4 łyżki zmiksowanej konfitury morelowej.
masa:
50 g masła,
2-3 łyżki cukru,
150 g płatków migdałowych,
4 łyżki miodu,
50 ml śmietany 18%.
JAK TO ROBIMY?
Mąkę łączymy z posiekanym masłem, cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy rozwałkowanym ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy, aż osiągnie "złoty kolor" przez ~25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Wyciągamy z pieca i na ciepłym jeszcze cieście kładziemy konfiturę. A na niej masę- w garnku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy resztę składników i podgrzewamy do ich połączenia się. Potem smażymy przez 5 minut i wykładamy na ciasto.
Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 150 stopni.
Po upieczeniu studzimy i kroimy w małe kwadraty.
Smacznego!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/10/florentynki.html