Wykonanie
Zamiast obiadu w letni, upalny dzień.
Składniki (dla 4 osób):500 g
zielonej fasolki szparagowej,2 ząbki
czosnku,4 listki świeżej
mięty,6 łyżek
oliwy z oliwek,2 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1 kulka
mozzarelli,4 łyżki prażonych pestek
słonecznika,
sól,świeżo mielony
pieprz.JAK TO ROBIMY?
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, tak by była al dente.W tym czasie drobno siekamy
czosnek i
miętę. Wrzucamy do słoiczka. Dodajemy
oliwę i
sok z cytryny, a następnie wstrząsamy. Odcedzamy
fasolkę i przekładamy do miski, polewamy sosem i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Sałatkę przekładamy na talerze i posypujemy drobno pokrojonym
serem i
słonecznikiem.
Smacznego!Pomysł:
Gino D'acampo "Bounissimo!"