ßßß Cookit - przepis na TARTA JEŻYNOWO-MALINOWA

TARTA JEŻYNOWO-MALINOWA

nazwa

Wykonanie

Wciąż korzystając z uroków sezonowych owoców :)
Składniki:
ciasto :
250 g mąki,
140 g masła,
70 g cukru pudru,
2 żółtka,
szczypta soli.
nadzienie:
300 g świeżych jeżyn,
300 g świeżych malin,
200 g twarożku homogenizowanego,
50 g cukru pudru.
polewa:
100 g galaretki malinowej,
50 ml wódki.
JAK TO ROBIMY?
Przygotowujemy ciasto: siekamy szerokim nożem mąkę z masłem. Dodajemy sól, cukier i żółtka, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem i pieczemy, aż nabierze złotego koloru w temperaturze 150 stopni (mniej więcej 20 minut). W tym czasie mieszamy twarożek z cukrem pudrem. Następnie wykładamy go na upieczoną i przestudzoną tartę, a na masie koliście naprzemiennie układamy jeżyny i maliny.
Wstawiamy do lodówki.
Międzyczasie w garnku rozpuszczamy galaretkę, wlewamy wódkę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną , a następnie mocno schłodzoną polewą zalewamy tartę, którą trzymamy w lodówce, aż stężeje.
Smacznego!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/08/tarta-jezynowo-malinowa.html