ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka chałwowe

Ciasteczka chałwowe

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Tahini - masło sezamowe
Kapuśniak z kiszonej kapusty »
Mój luby wąchając pierwsze ciasteczko, powiedział - "Pachnie jak świeży chlebek!".
Pewnie można się pomylić, bo faktycznie zapach sezamu oszałamia.
Ciasteczka słodkie, kruche o piaskowej strukturze - właśnie chałwę przypominające.
przepis zaciągnięty od Dorotus
Składniki na około 40 ciastek:
1 szklanka tahini (pasty sezamowej) - przepis TUTAJ
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
200 g masła, w temperaturze pokojowej
kilka łyżek wody
Wszystkie składniki zagnieść rękę lub w malakserze. W przepisie jest dodatkowo woda, ale musicie zobaczyć czy chcecie ją na pewno dodać - mi ciasto po prostu wydawało się za suche.
Z ciasta (spróbujcie surowego :D też jest pycha ) formujcie kulki trochę większe jak orzech włoski i układajcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczcie dłonią kulkę. Można posypać ziarenkami sezamu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C około 15 minut.
Ciasteczka po wyciągnięciu z pieca będą bardzo miękkie. Przestudzić je i odłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
niedziela, 22 stycznia 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/01/Ciasteczka-chalwowe.html