Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« Tahini -
masło sezamoweKapuśniak z
kiszonej kapusty »
Mój luby wąchając pierwsze
ciasteczko, powiedział - "Pachnie jak świeży chlebek!".Pewnie można się pomylić, bo faktycznie zapach
sezamu oszałamia.
Ciasteczka słodkie, kruche o piaskowej strukturze - właśnie
chałwę przypominające.przepis zaciągnięty od DorotusSkładniki na około 40
ciastek:1 szklanka tahini (pasty sezamowej) - przepis TUTAJ3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru pudru200 g
masła, w temperaturze pokojowejkilka łyżek
wodyWszystkie składniki zagnieść rękę lub w malakserze. W przepisie jest dodatkowo
woda, ale musicie zobaczyć czy chcecie ją na pewno dodać - mi ciasto po prostu wydawało się za suche.Z ciasta (spróbujcie surowego :D też jest pycha ) formujcie kulki trochę większe jak
orzech włoski i układajcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczcie dłonią kulkę. Można posypać ziarenkami
sezamu.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C około 15 minut.
Ciasteczka po wyciągnięciu z pieca będą bardzo miękkie. Przestudzić je i odłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
niedziela, 22 stycznia 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter