ßßß
Potrzebujemy:krewetki tygrysie 500gsos sojowy - 3 łyżki4 ząbki czosnku150ml jasnego piwa3 łyżki oliwy150g mąki pszennejsól, pieprz do smakubiałko z 1 jajkaKrewetki miałam mrożone (obrane już, jedynie z ogonkami), więc zostawiłam je na noc w lodówce, żeby spokojnie rozmroziły się. Następnie wymieszałam je z sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Ciasto - podgrzałam w rondelku piwo z oliwą, po czym przelałam wszystko do miski z mąką. Dodałam sól i pieprz do smaku, dobrze wszystko wymieszałam. Ubiłam pianę z białka i dodałam do ciasta. Odstawiłam na 10 minut.Na głębokiej patelni rozgrzałam oliwę do smażenia. Każdą krewetkę łapałam za ogonek i maczałam w cieście (ogonka nie). Wrzucałam do oliwy i smażyłam po 2-3 minuty z obu stron. Wykładałam na ręcznik papierowy, żeby trochę odciekły z nadmiaru tłuszczu.Wyszły naprawdę wspaniałe, delikatne i chrupiące. Polecam!!
Smacznego!!Przepis dodaję do akcji konkursowej Owoce... morza!