Wykonanie
Drugi przepis na dziś - coś na męczące nas ostatnimi czasy upały. Całe szczęście
truskawki są coraz tańsze, więc tym specjałem można się delektować bardzo często.Dla ciekawskich - skrzyneczka, którą widzicie na zdjęciach kupiona została w I
Love Nature . Ta notka w żaden sposób nie jest przez nich sponsorowana - polecam, bo po prostu kocham ten sklep i kupiłabym wszystko, co tam sprzedają. Uwielbiam patrzeć na przedmioty tworzone z pasją. I uwielbiam ludzi, którzy swoją pasją się dzielą - szczególnie, jeśli są tak zdolni i pozytywni jak Daria i Jarek :-)A teraz zostawiam Was z orzeźwiającą granitą, wyrobami z drewna i wybywam na majówkowy wyjazd. Oby druga połowa dłuuuuugiego weekendu nie była tak brzydka, jak zapowiadają...Co będzie potrzebne?(na ok. 900 ml
napoju)500 g
truskawek (umytych, odszypułkowanych)2 sztuki
kiwi (dojrzałych, słodkich, umytych i obranych ze skórki)400 g
lodu w kostkach6 łyżeczek
cukru trzcinowego (do smaku; może być też
miód)kilka listków
mięty (do smaku/ozdoby)+ blender/malakser z opcją kruszenia
lodu albo kruszarka do
lodu, blender do zblendowania
truskawek i
kiwiJak to zrobić?
Truskawki i
kiwi wrzucamy do blendera, zasypujemy
cukrem i siekamy do uzyskania płynnej masy. Przelewamy do innego pojemnika.
W misie blendera (malaksera, kruszarki) kruszymy
lód na drobne kawałki. Dolewamy płyn
truskawkowo-
kiwi i blendujemy do połączenia. Przelewamy do szklanek.Smacznego! :-)P.S.1: ilość cukru/miodu jest sugerowana - trzeba ją dobrać pod własne preferencje smakowe. Tak naprawdę, im słodsze
truskawki, tym mniej go potrzeba.P.S.2:
lód kupuję gotowy albo mrożę samodzielnie
wodę źródlaną lub przegotowaną.