ßßß
Lodziarnia w domu? Czemu nie! Poniżej przepis na bezmaszynkowe lody chałwowe (bez jajek!).Inspiracja pochodzi ze strony Kukbuka **Istotnie zmieniłam ilość mleka skondensowanego - przy wklepywaniu przepisu musiało im chyba uciec jedno "0" :-)Co będzie potrzebne?(na ok. 800 ml lodów)400 ml słodzonego mleka skondensowanego400 ml dobrze schłodzonej śmietanki 36%180 g pasty tahini4 łyżki rumu lub brandy (ja użyłam tej drugiej)kilka łyżek uprażonych ziaren sezamu (ozdoba - z roztargnienia posypałam nieuprażonymi :D)+ mikser, miska, garnek, co najmniej litrowy pojemnik na lody (z przykrywką)Jak to zrobić?W misce łączymy ze sobą śmietankę oraz mleko skondensowane. Ubijamy do momentu, w którym masa stanie się puszysta, ale nie sztywna (niemniej widać już na niej będzie wzorki od miksera).Tahini łączymy z czterema łyżkami masy śmietanowej i mieszamy do połączenia. Przelewamy do reszty masy śmietanowej i ubijamy mikserem przez chwilkę, aż wszystko dokładnie się wymiesza.Dodajemy alkohol i znowu przez chwilkę miksujemy.Przelewamy do pojemnika na lody, przykrywamy i mrozimy przez kilka godzin (u mnie przez noc).Lody po wyjęciu z zamrażarki, dzięki dodatkowi alkoholu, nie są twarde jak skała, niemniej przed podaniem powinny odstać kilka minut w temperaturze pokojowej.Smacznego! :-)

