Wykonanie

Lodziarnia w domu?
Czemu nie! Poniżej przepis na bezmaszynkowe
lody chałwowe (bez
jajek!).Inspiracja pochodzi ze strony Kukbuka **Istotnie zmieniłam ilość
mleka skondensowanego - przy wklepywaniu przepisu musiało im chyba uciec jedno "0" :-)Co będzie potrzebne?(na ok. 800 ml
lodów)400 ml słodzonego
mleka skondensowanego400 ml dobrze schłodzonej
śmietanki 36%180 g pasty tahini4 łyżki
rumu lub
brandy (ja użyłam tej drugiej)kilka łyżek uprażonych ziaren
sezamu (ozdoba - z roztargnienia posypałam nieuprażonymi :D)+ mikser, miska, garnek, co najmniej litrowy pojemnik na
lody (z przykrywką)Jak to zrobić?W misce łączymy ze sobą
śmietankę oraz
mleko skondensowane. Ubijamy do momentu, w którym masa stanie się puszysta, ale nie sztywna (niemniej widać już na niej będzie wzorki od miksera).Tahini łączymy z czterema łyżkami masy śmietanowej i mieszamy do połączenia. Przelewamy do reszty masy śmietanowej i ubijamy mikserem przez chwilkę, aż wszystko dokładnie się wymiesza.Dodajemy
alkohol i znowu przez chwilkę miksujemy.Przelewamy do pojemnika na
lody, przykrywamy i mrozimy przez kilka godzin (u mnie przez noc).
Lody po wyjęciu z zamrażarki, dzięki dodatkowi
alkoholu, nie są twarde jak skała, niemniej przed podaniem powinny odstać kilka minut w temperaturze pokojowej.Smacznego! :-)


