Wykonanie
Dzisiaj coś na słodko z lekko ostrą nutką. Ostry smak bardzo często gości w mojej kuchni, szczególnie ostatnio. I świeża, cudowna
kolendra jako uwieńczenie całości.Potrzebne:250 g
ryżu długoziarnistego200 g
kurczaka (filetów lub
mięsa z udek)70 g
suszonych morel HELIO Natura1 średnia
cebula2 ząbki
czosnkupęczek świeżej
kolendry0,7 l
bulionu drobiowego3 łyżki
oleju1 łyżeczka
kurkumy1,5 łyżeczki
pieprzu cayennesól i
czarny pieprzCebulę kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzany
olej. Przepoławiam
morele i dorzucam na patelnię. Smażę na średnim ogniu aż
cebula się zeszkli i dosypuję
kurkumę i
cayenne. Dosypuję
ryż i całość prażę przez dwie minuty, non stop mieszając. Dodaję pokrojonego
kurczaka i starty na drobnych oczkach
czosnek. Smażę kolejne kilka minut.Dolewam 1/3
bulionu, zmniejszam ogień i zostawiam pod przykryciem. Często mieszam, żeby
ryż nie przywarł do
spodu patelni i nie przypalił się. Dolewam kolejną część
bulionu i tak do momentu aż
ryż zmięknie, czyli ok. 15 minut.Ściągam patelnię z ognia, odstawiam na kilka minut do częściowego ostygnięcia.
Kolendrę siekam dosyć grubo i dorzucam do
ryżu, delikatnie mieszając.