Wykonanie
Rozmaite
śledziowe przekąskikrólują na naszym
stolepodczas tego weekendu.Cieszy mnie to bardzo,pozwala delektować siębogactwem smaków, dodatków i sporą nutą aromatów.Dwa opakowania
matiasówtradycyjnie odsączyłam z zalewy i zalałam
mlekiem na dwie godziny.Po tym czasie dokładnieosuszyłam każdy filetza pomocą papierowego ręczniczka.
Śledziowe płaty posmarowałam cienko
musztardą sarepską,pokroiłam w dzwonka.Dno miseczki przykryłam warstwą
cebuli zwykłej i czerwonejpokrojonej w piórka, rozrzuciłam kilka
marynowanych borowików i kilka cząstek marynowanej dyni.Na tym ułożyłam warstwę ryb, posypałam
pieprzem, wyłożyłam kolejnąwarstwą
cebuli,
prawdziwków i dyni,
skropiłam octem i polałam
oliwą.Te czynności wykonywałam do wyczerpania wszystkich składników.Miseczkę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w chłodne miejsce na dwie doby.Tak przyrządzona przekąska stanowi wyjątkowo wykwintne danie.Prezentuje się wspaniale a smak... po prostu rewelacja.Miłej niedzieli :)