ßßß Cookit - przepis na Śledziki marynowane z cebulą

Śledziki marynowane z cebulą

nazwa

Wykonanie

Śledziki przygotowałam specjalnie na wczorajszą przystawkę.
Zostało kilka sztuk i mogliśmy
delektować się nimi
jeszcze dziś.
Nie miałam czasu na zabawę ze świeżymi śledziami, dlatego też wykorzystałam matiasy.
Moczyłam je w wodzie
około 3-4 godzin,
by pozbyć się nadmiaru soli.
Następnie kilka razy dokładnie osuszałam
papierowym ręczniczkiem.
Każdy filet posmarowałam
cienką warstwą miodowej musztardy, posypałam kolorowym pieprzem
grubo utłuczonym w moździerzu i pokroiłam w ukośnego dzwonka.
Białą cebulę - specjalnie wybrałam białą, gdyż jest bardziej delikatna,
niż ta pospolita - pokroiłam w bardzo cienkie piórka.
W salaterce ułożyłam warstwę cebuli, siekaną natkę i warstwę śledzi.
Ponownie warstwa cebuli, którą skropiłam octem i oliwą.
Powtarzałam te czynności, aż do wyczerpania wszystkich składników.
Śledzie leżakowały sennie w lodówce od środy.
Nabrały doskonałego smaku.
Podawałam je ozdobione koperkiem i cienkim szczypiorkiem.
Biedactwa były nieco blade, pewnie przez chłód panujący w lodówce, dlatego też, ożywiłam je owockami granatu.
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2010/05/sledziki-iv.html