ßßß
Rozmaite śledziowe przekąskikrólują na naszym stolepodczas tego weekendu.Cieszy mnie to bardzo,pozwala delektować siębogactwem smaków, dodatków i sporą nutą aromatów.Dwa opakowania matiasówtradycyjnie odsączyłam z zalewy i zalałam mlekiem na dwie godziny.Po tym czasie dokładnieosuszyłam każdy filetza pomocą papierowego ręczniczka.Śledziowe płaty posmarowałam cienko musztardą sarepską,pokroiłam w dzwonka.Dno miseczki przykryłam warstwą cebuli zwykłej i czerwonejpokrojonej w piórka, rozrzuciłam kilka marynowanych borowików i kilka cząstek marynowanej dyni.Na tym ułożyłam warstwę ryb, posypałam pieprzem, wyłożyłam kolejnąwarstwą cebuli, prawdziwków i dyni, skropiłam octem i polałam oliwą.Te czynności wykonywałam do wyczerpania wszystkich składników.Miseczkę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w chłodne miejsce na dwie doby.Tak przyrządzona przekąska stanowi wyjątkowo wykwintne danie.Prezentuje się wspaniale a smak... po prostu rewelacja.Miłej niedzieli :)