ßßß
Na 4 porcje2 ząbki czosnku1 cebula2 czerwone papryki500 g pomidorów4 udka kurczaka3 łyzki oliwy1 bouquet garni200 ml wytrawnego białego wina1 papryczka z Espelettesól, pieprzObraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, drobno kroimy. Pomidory kroimy na ćwiartki. Udka obsmażamy na oliwie na średniej temp, gdy się ładnie przyrumienią, przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni smażymy na niskiej temp. cebulę i czosnek przez 3 minutki. Dodajemy paprykę i pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy bouquet garni, mieszamy i smażymy przez 5 minut na średnim temp. Następnie układamy udka kurczaka na warzywach, dolewamy wino, dodajemy papryczkę z Espelette,
przykrywamy i dusimy na niskiej temp przez 35 minut.