Wykonanie
Na 4 porcje2 ząbki
czosnku1
cebula2
czerwone papryki500 g
pomidorów4
udka kurczaka3 łyzki
oliwy1
bouquet garni200 ml
wytrawnego białego wina1 papryczka z Espelette
sól,
pieprzObraną
cebulę i
czosnek drobno siekamy. Z
papryki usuwamy gniazda nasienne, drobno kroimy.
Pomidory kroimy na ćwiartki. Udka obsmażamy na
oliwie na średniej temp, gdy się ładnie przyrumienią, przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni smażymy na niskiej temp.
cebulę i
czosnek przez 3 minutki. Dodajemy
paprykę i
pomidory, doprawiamy
solą i
pieprzem, wkładamy
bouquet garni, mieszamy i smażymy przez 5 minut na średnim temp. Następnie układamy
udka kurczaka na warzywach, dolewamy
wino, dodajemy papryczkę z Espelette,
przykrywamy i dusimy na niskiej temp przez 35 minut.