ßßß
Na 7-8 sztok 320 ciasta francuskiego20 g rukoli1 papryczka chili - drobniutko posiekać2 ząbki czosnku - pokorić na cieiutkie plasterki1 szalotka - drobniutko posiekać250 g mozzarelli - pokroić na plastry250 g mrożonych, ugotowanych krewetek koktajlowycholiwa z oliwekkilka listków bazylii
By ułatwić sobie zadanie, śmiało możecie wykorzystać kupne ciasto francuskie. Lub tak jak ja, przygotować ciasto sami według tego przepisu - KLIKICiasto rozwałkować na grubość jaką uznacie za stosowną, następnie wykroić kółka lub prostokąty. Wolna wola ;) Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą, na każdym kawałku rozłożyć po kilka listków rukoli,
a na nich plastry mozzarelli.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek i smażyć przez 20-30 sekund.W tym czasie krewetki przelać gorącą wodą, odsączyć. Do czosnku domieszać szalotkę, po 10 sekundach chili i krewetki.
Całość smażyć 2-3 minutki. Tak przygotowane krewetki porozkładać na mozzarelli.
Piec 15-20 minut w 220°C (termoobieg 200°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Podawać ozdobione bazylią, na ciepło lub na zimno :)
Smakowitego zajadania życzę ;)Violaautorka przepisu