Wykonanie
(Castanea sativa)Ugotowane
kasztany mogą być dodatkiem do
mięs ( razem z
brukselką lub
czerwona kapustą) oraz nadzieniem do drobiu, szczególnie do
indyka. Z ugotowanych
kasztanów w
syropie lub przetartych na puree robi się desery. Zamiast świeżych
kasztanów można użyć gotowego przecieru albo
konfitury.
Przygotowanie :Zrobić głębokie nacięcie na wypukłej stronie, ułożyć
kasztany na blasze z niewielką ilością
wody i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu gorące obrać z łupin i pomagając sobie nożem ściągnąć cienką skórkę. Można też nacięte
kasztany wrzucić do wrzącej
wody, gotować przez 10 minut. Wyjąć i obierać gorące.
200 g ugotowanych
kasztanów, już obranych50 g
migdałów50 g truvii lub innej substancji słodzącej3 łyżki
śliwowicy1 łyżka ekstraktu
waniliiok 200 g
czekolady - zetrzeć na tarce o małych oczkach
Kasztany oraz
migdały wrzucić do malaksera, porządnie zmielić. Domieszać truvię, ekstrakt
wanilii i
śliwowicę, miksować przez 5 minut. Przełożyć masę do garnka i smażyć mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić i formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, następnie obtoczyć w
czekoladzie.Chrupiące z wyczuwalną nutka
alkoholu.Doskonałe do chrupania przed telewizorem, pięknie prezentujące się na imprezowym
stole.
Muszę Was jednak ostrzec!!!MEGAaaa słodkie z nich maleństwa ;)
Życzę miłego chrupani a !Violaautor przepisu
You can translate this
page with the translator on top of the
page on the left hand
side.