ßßß Cookit - przepis na KASZTAN JADALNY

KASZTAN JADALNY

nazwa

Wykonanie

(Castanea sativa)
Ugotowane kasztany mogą być dodatkiem do mięs ( razem z brukselką lub czerwona kapustą) oraz nadzieniem do drobiu, szczególnie do indyka. Z ugotowanych kasztanów w syropie lub przetartych na puree robi się desery. Zamiast świeżych kasztanów można użyć gotowego przecieru albo konfitury.
Przygotowanie :
Zrobić głębokie nacięcie na wypukłej stronie, ułożyć kasztany na blasze z niewielką ilością wody i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu gorące obrać z łupin i pomagając sobie nożem ściągnąć cienką skórkę. Można też nacięte kasztany wrzucić do wrzącej wody, gotować przez 10 minut. Wyjąć i obierać gorące.
200 g ugotowanych kasztanów, już obranych
50 g migdałów
50 g truvii lub innej substancji słodzącej
3 łyżki śliwowicy
1 łyżka ekstraktu wanilii
ok 200 g czekolady - zetrzeć na tarce o małych oczkach
Kasztany oraz migdały wrzucić do malaksera, porządnie zmielić. Domieszać truvię, ekstrakt wanilii i śliwowicę, miksować przez 5 minut. Przełożyć masę do garnka i smażyć mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie obtoczyć w czekoladzie.
Chrupiące z wyczuwalną nutka alkoholu.
Doskonałe do chrupania przed telewizorem, pięknie prezentujące się na imprezowym stole.
Muszę Was jednak ostrzec!!!
MEGAaaa słodkie z nich maleństwa ;)
Życzę miłego chrupani a !
Viola
autor przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/11/kartofelki-z-kasztanow.html