Wykonanie
Składniki na 4 słoiki po 200mlKilogram
jabłekPół łyżeczki
cynamonu4 łyżki
brązowego cukru trzcinowegoPół łyżeczki kwasku
cytrynowegoPrzygotowanieDo garnczka wlać
wody na samo dno.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niewielkie kawałki i wrzucić do garnuszka. Nastawić na średni ogień i pod przykryciem dusić aż
jabłka się rozpadną.
Potem dodać
przyprawy i na najmniejszym ogniu, mieszając trzymać aż do uzyskania musu. Gorący mus przekładać do słoiczków i obracać je do góry dnem. Gotowe!Tak przygotowane słoiki możemy przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Jeśli chcemy zrobić mus na zapas to dodatkowo musimy zagotować słoiki w gorącej wodzie. W tym celu wypełnione słoiki z gorącym musem zakręcamy ale nie na maxa i wstawiamy do garnczka z gorącą
wodą aż pod samą zakrętkę słoika - przydadzą się słoiki o jednakowej wysokości. Gotujemy około 20 minut, wyjmujemy i dokręcamy zakrętki. Stawiamy do góry nogami i po ostudzeniu chowamy do szafki. Taki mus może tam czekać nawet rok :)
To niesamowite jak łatwo zrobić w kuchni coś zdrowego. Myślę, że naleśniki nadziewane takim musem są o wiele smaczniejsze i lepsze niż te same naleśniki z kupnym
dżemem! W dodatku taki mus można robić cały rok i można eksperymentować ze
smakami,
owocami - proste, szybkie, zdrowe i smaczne! Po prostu genialne! Nic tylko robić! :)SMACZNEGO SIOSTRY!